Gemodificeerd Atkins-dieet bij epilepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Volgens recent onderzoek ervaren zowel jongeren als volwassenen minder epileptische insulten wanneer ze het gemodificeerde Atkins-dieet volgen. 

Het gemodificeerde Atkins-dieet is een ketogeen dieet rijk aan vet en eiwitten en arm aan koolhydraten waarbij rekening gehouden wordt met een adequate inname van voedingsstoffen. Het onderzoek werd uitgevoerd in een kliniek voor epilepsiepatiënten. Er werden deelnemers geselecteerd in een leeftijd van 10 tot 55 jaar die een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie hadden. Ondanks het gebruik van minimaal drie verschillende soorten medicijnen hadden de deelnemers twee of meer epileptische insulten per maand. Er werden 80 volwassenen en 80 adolescenten geselecteerd voor deelname aan de studie. Ze werden willekeurig in een interventie- en controlegroep verdeeld. In de interventiegroep volgden de proefpersonen het Atkins-dieet, de andere deelnemers volgden hun normale eetpatroon.

Na zes maanden werd in de interventiegroep bij meer dan een kwart van de deelnemers een afname van epileptische insulten gezien van meer dan 50%. In de controlegroep was dit slechts bij 2,5% van de proefpersonen het geval. In de interventiegroep werd significant vaker een verbetering van de levenskwaliteit gezien ten opzichte van de controlegroep. Tevens werd met het Atkins-dieet een significante afname van gedragsproblemen gezien. 

Het gemodificeerde Atkins-dieet kan effectief ingezet worden bij moeilijk behandelbare epilepsie. Het vermindert significant het aantal insulten en verbetert het gedrag en de kwaliteit van leven. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen