Eén-been-test voorspelt sterftekans

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Met een simpele test kan bij ouderen bepaald worden hoe fit ze zijn en hoeveel kans ze hebben om in de komende jaren te overlijden. Wie de ‘sta 10 seconden op één been test’ niet goed volbrengt, heeft maar liefst 84% kans om vroegtijdig te overlijden.

Aan het onderzoek namen meer dan 1700 vrijwilligers deel in een leeftijd van 51 tot 75 jaar. Het betrof vooral mannen (68%). Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van 2008 tot 2020. 

Meer dan 20% van de proefpersonen was niet in staat 10 seconden lang op een been te staan. Tijdens de volgperiode van gemiddeld zeven jaar overleed 18% van de deelnemers in deze categorie. Bij deelnemers die de test wél wisten te volbrengen, overleed 5%. Wanneer gecorrigeerd werd voor de leeftijd, het geslacht, de BMI en de aanwezigheid van comorbiditeit bleek dat ouderen die niet op één been konden staan met 84% significant kans hadden om binnen enkele jaren te overlijden. 

Het evenwichtsgevoel vermindert snel na een leeftijd van 55 jaar, waardoor het risico op vallen en andere gezondheidskwalen toeneemt. Dit is een van de verklaringen voor het voorspellend vermogen van de test.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen