Een derde wereldbevolking heeft ‘verborgen’ honger

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wereldwijd lijden meer dan twee miljard mensen (ongeveer één op de drie) aan ‘verborgen’ honger. Met verborgen honger wordt bedoeld dat het voedsel onvoldoende voedingsstoffen bevat om in de behoefte te voorzien. Met andere woorden: de maag is vol, maar de persoon is ondervoed.

Dit zegt Emanuel Babatunde Olarewaju, een consultant/schrijver/researcher uit Nigeria. Verborgen honger komt vooral veel voor in ontwikkelingslanden en moet dringend worden aangepakt vanwege de nadelige gezondheidseffecten - zowel lichamelijk als psychisch - en een verhoogd risico op overlijden. Vooral in de eerste duizend dagen van het leven van een kind - vanaf de conceptie tot de leeftijd van twee jaar - kan verborgen honger ernstige fysieke en cognitieve gevolgen hebben. 

Factoren die bijdragen aan verborgen honger zijn een slechte voedselproductie waardoor sommige voedingsstoffen ontbreken, ongezonde voeding, een verhoogde behoefte aan micronutriënten tijdens bepaalde levensfasen (zoals zwangerschap en borstvoeding) en gezondheidsproblemen zoals ziekten en (parasitaire) infecties. 

Het is belangrijk dat bij de productie van voedsel de juiste methoden worden gebruikt, dat consumenten worden voorgelicht over gezonde, gevarieerde voeding en een juiste bereiding waarbij gebruik wordt gemaakt van lokaal of inheems voedsel. Ook moet de toegang tot de gezondheidszorg verbeteren, vooral in moeilijk toegankelijke gebieden.

Wereldwijd hebben ongeveer 805 miljoen mensen niet voldoende voedsel ter beschikking en lijden honger. Naast deze ‘voedselhonger’ kampen nog eens twee miljard mensen met ‘verborgen’ honger. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen