Veel Zuid-Europeanen vitamine D-deficiënt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In Zuid Europese landen voltrekt zich een stille epidemie. Een groot deel van de inwoners heeft ondanks de benodigde zonuren een tekort aan vitamine D

Het onderzoek werd uitgevoerd in Cyprus en Griekenland, de twee Europese landen met de meeste zonuren (gemiddeld 2700 uren per jaar). Bij 8780 Grieken en 2594 Cyprioten werd in een tijdsbestek van vijf jaar de vitamine D-status bepaald. 

Maar liefst 73% van de Grieken en 69% van de Cyprioten had een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). De gemiddelde vitamine D-spiegel van de Grieken bedroeg 63 nmol/l. Bij de Cyprioten was de gemiddelde vitamine D-spiegel 65 nmol/l. De maand waarin de bloedspiegel gemeten werd, was significant van invloed op de vitamine D-status. In de maand september was de vitamine D-spiegel het hoogst. Bij vrouwen was die gemiddeld 64 nmol/l en bij mannen 59 nmol/l, een significant verschil. Personen met bepaalde aandoeningen zoals sikkelcelanemie, auto-immuunziekten en kanker hadden de laagste vitamine D-status. 

Vermoedelijk speelt een verandering van leefstijl een rol bij het vitamine D-tekort van Zuid-Europeanen. Ten opzichte van vroeger zijn er meer mensen met een kantoorbaan die weinig buitenshuis komen. Tevens is de consumptie van bewerkte voeding met een lage voedingswaarde toegenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen