Eerder eierstokkanker door melk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lactose en zuivelproducten, vooral melk, verdubbelen het risico van sereuze eierstokkanker verdubbelen. Het risico van andere vormen van eierstokkanker wordt er niet door beïnvloed. Dit is de conclusie van Zweedse wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm.
De onderzoekers hebben meer dan 61.084 vrouwen gevolgd. Alle vrouwen waren tussen 38 en 76 jaar oud. Geen van de vrouwen had aan het begin van het onderzoek kanker. Met behulp van een dagboek werd de consumptie van melk en melkproducten vastgesteld. De vrouwen werden gemiddeld 13,5 jaar gevolgd.
Gedurende het onderszoek ontwikkelden 266 vrouwen eierstokkanker. Bijna de helft hiervan (125 vrouwen) had sereuze eierstokkanker ontwikkeld. De vrouwen die minimaal vier zuivelconsumpties per dag consumeerden, hadden een tweemaal zo hoog risico van sereuze eierstokkanker dan de vrouwen die maximaal twee porties per dag consumeerden. Melk was het zuivelproduct dat het grootste effect had op het risico van eierstokkanker. Vrouwen die twee glazen melk per dag dronken, hadden een twee keer zo hoog risico van sereuze eierstokkanker dan vrouwen die nooit of zelden melk dronken. Ook werd er een verband gevonden tussen de inname van lactose (melksuiker) en sereuze eierstokkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.