Eerder sterven aan hartfalen bij laag coënzym Q10

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De coënzym Q10-concentratie blijkt een onafhankelijke voorspeller voor het sterfterisico van personen met chronisch hartfalen (CHF).
Tijdens de studie werd bij 236 personen met hartfalen die voor opname in een ziekenhuis lagen, bloed afgenomen om de coënzym Q10-concenratie te bepalen. De gemiddelde leeftijd bij opname was 77 jaar en de patiënten werden gemiddeld 2,7 jaar gevolgd.
De gemiddelde Q10-concentratie was 0,68 mmol/l in een range van 0,18 tot 1,75 mmol/l. De optimale concentratie coënzym Q10 als voorspeller voor het sterfterisico werd met behulp van ROC-curves vastgesteld op 0,73 mmol/l. Met behulp van multivariate analyse, waarbij onder andere de leeftijd en het geslacht in de analyse werden meegenomen, bleek dat coënzym Q10-concentratie een onafhankelijke voorspeller was van het sterfterisico. Bij een bloedspiegel lager dan 0,73 is het sterfterisico significant tweemaal verhoogd ten opzichte van een hogere Q10-concentratie.
Geconcludeerd kan worden dat een lage concentratie coënzym Q10 een verhoogde kans op sterfte geeft bij personen met chronisch hartfalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen