Eerste studie Parkinson en vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge vitamine D-concentratie beschermt tegen het risico van Parkinson.
Voor de studie werden gegevens gebruikt van 3173 deelnemers aan de Mini-Finland Health Survey. De mannen en vrouwen hadden bij deelname aan de studie een leeftijd tussen 50 en 79 jaar en waren niet bekend met de ziekte van Parkinson.
Tijdens de follow-up periode van 29 jaar werd de aandoening bij 50 personen vastgesteld. In bloedmonsters die bij aanvang van de studie waren verzameld en vervolgens waren ingevroren werd de vitamine D-concentratie gemeten. Personen met een hoge vitamine D-spiegel hadden minder kans op de ziekte. Na correctie voor beïnvloedende factoren (geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau, alcoholconsumptie, vrijetijd, fysieke activiteit, rookgedrag, BMI en maand van bloedafname) bleek dat personen met een hoge vitamine D-status 67% minder kans hadden op Parkinson in vergelijking met personen met een lage vitamine D-spiegel.
De studie is de eerste waarbij het effect van vitamine D op Parkinson over een lange periode werd onderzocht. Het exacte werkingsmechanisme is nog onbekend. Mogelijk dat vitamine D zijn beschermende werking uitoefent via antioxidanten, detoxificatie, regulatie van de calciumspiegel, versterking van het immuunsysteem en verbetering van de elektrische geleiding door de neuronen. Vervolgstudies zijn nodig om de gevonden resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen