Effect walnoten en vis op hart- en vaatziekten verschillend

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een verhoogde inname van omega 3-vetzuren vermindert het risico van hart- en vaatziekten. In dit opzicht wordt zowel het eten van vis als van walnoten aanbevolen. Maar uit onderzoek aan de Loma Linda University in de VS blijkt dat beide voedingsmiddelen een verschillend effect uitoefenen op de bloedvetsamenstelling. Terwijl walnoten vooral de cholesterolspiegel verlagen, leidt een verhoogde visconsumptie vooral tot een verlaagde bloedspiegel voor triglyceriden.
De studie betrof 25 volwassenen met een normale tot licht verhoogde bloedvetspiegel. In 3 elkaar opvolgende perioden werden ze gedurende 4 weken op drie verschillende diëten gezet: een controledieet zonder walnoten en vis, een dieet met dagelijks 42 gram walnoten, en een dieet met tweemaal per week 113 gram zalm. Er waren geen verschillen in calorische waarde en ieder dieet bestond uit ongeveer 30% totaal vet en minder dan 10% verzadigd vet. Bij aanvang en na afloop van elke dieetperiode werd de vetsamenstelling van het bloed bepaald.
Uit de resultaten bleek dat het walnotendieet de cholesterolspiegel met 5,4% en de LDL-cholesterolspiegel met 9,3% liet dalen ten opzichte van het controledieet. Het visdieet resulteerde ten opzichte van het controledieet in een 11,4% gedaalde triglyceridenspiegel en een 4% gestegen bloedspiegel voor HDL-cholesterol. Het zorgde daarnaast ook voor een lichte stijging van de LDL-cholesterolspiegel.
Vanwege de verschillende, elkaar gunstig aanvullende effecten raden de onderzoekers aan om de omega 3-vetzuren van plantaardige oorsprong (alfalinoleenzuur) en van vis (eicosapentaeenzuur [EPA] en docosahexaeenzuur [DHA]) gecombineerd te gebruiken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen