Lage vitamine K1-status gerelateerd aan atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage vitamine K1-spiegel is geassocieerd met een verergering van atherosclerose. Dit geldt vooral voor personen met medicatie voor hoge bloeddruk.

Bij bijna 300 proefpersonen met een ernstige mate van atherosclerose werd de vitamine K1-status bepaald, evenals bij 561 controlepersonen zonder atherosclerose. De mate van aderverkalking werd gemeten bij aanvang van de studie en na een volgperiode van gemiddeld 2,5 jaar. Er was sprake van een lage vitamine K1-status bij een serumconcentratie <1,0 nmol/L.

Personen met een ernstige progressie van atherosclerose hadden 34% meer kans op een lage serumwaarde van vitamine K1 in vergelijking met personen zonder aderverkalking. Dit verschil was niet significant, maar bleek wel significant voor personen die antihypertensiva gebruikten. Personen met deze medicatie en een vitamine K1-tekort hadden zeker tweemaal zoveel kans op een versnelde progressie van atherosclerose. Dit werd bevestigd in een subanalyse waarbij personen met antihypertensiva vitamine K1 of een placebo kregen. De progressie van aderverkalking was na 3 jaar significant minder in de K1-groep ten opzichte van de placebogroep.

In vervolgstudies moet bevestigd worden of suppletie met vitamine K1 het proces van aderverkalking kan vertragen bij personen die medicatie gebruiken voor hoge bloeddruk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen