Minder sterfte met multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die gedurende minimaal drie jaar een multivitaminen- en mineralensupplement gebruiken hebben significant minder kans om te overlijden aan een hart- of vaataandoening.

Er werden gegevens gebruikt van een representatieve groep proefpersonen uit de NHANES-III-studie. Het betrof 8678 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar die gedurende zo’n twintig jaren werden gevolgd. Er werd gekeken naar de relatie tussen het gebruik van een multivitaminen- en mineralensupplement (MVM) of een multivitaminepreparaat (MV) en het sterfterisico als gevolg van een hart- of vaataandoening.

Over het algemeen leek het gebruik van MVM en MV niet gerelateerd aan de sterftekans. Echter, toen een onderscheid gemaakt werd naar de suppletieduur, werd er wel een effect gezien. Personen die meer dan drie jaar MVM gebruikten, hadden met 35% significant minder kans op cardiovasculaire sterfte in vergelijking met personen die geen multipreparaat slikten. Wanneer gekeken werd naar het geslacht bleek dat bij vrouwen het sterfterisico met 44% significant lager was. Bij mannen was de risicoreductie 21%, maar dit was niet significant. Het gebruik van MV was niet van invloed op cardiovasculaire sterfte.

Langdurige suppletie met vitaminen en mineralen blijkt vrouwen te beschermen tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen