Zonlicht: noodzakelijk voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel dermatologen jarenlang vooral wezen op de gevaren van een te grote blootstelling aan zonlicht, plaatsen diezelfde dermatologen de zon de laatste tijd in een nieuw daglicht. Zo ook dermatoloog Richard Weller, die met zijn onderzoeksteam aantoonde dat te weinig zonlicht slecht is voor het hart en de bloedvaten.

Onder invloed van UV-straling van de zon wordt in de huid stikstofmonoxide (NO) aangemaakt. NO is een noodzakelijke stof die onder andere een bloedvatverwijdend effect heeft. Het heeft een gunstige invloed op de bloeddruk en verbetert de doorbloeding van het hart.

Mogelijk is de gebrekkige NO-productie in de wintermaanden een verklaring voor het feit dat juist in deze periode van het jaar op het noordelijk halfrond een toename wordt gezien van het aantal hartinfarcten en hersenbloedingen. In de winter moet het zonlicht via veel dikkere atmosferische lagen doordringen tot de aarde waarbij een deel van de ultraviolette straling de aarde onvoldoende bereikt.

Hoewel nog veel onderzoek moet plaatsvinden naar de effecten van NO op het bloedvatstelsel, blijkt voldoende blootstelling aan zonlicht noodzakelijk te zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen