Eiwitinname ouderen moet omhoog

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ouderen zijn gebaat bij een hogere eiwitinname. Dit stelde professor Lisette de Groot van de Wageningen Universiteit tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

Het advies van de Groot wordt onderschreven door professor Bakker, nefroloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hoewel nefrologen terughoudend zijn als het gaat om een hoge eiwitconsumptie, is Bakker van mening dat een hogere eiwitinname niet leidt tot nierfunctieverlies. Bakker adviseert zelfs een bepaalde groep nierpatiënten een eiwitrijk dieet te volgen in combinatie met voldoende beweging teneinde gewichtsverlies te bereiken. Volgens de Groot kan met een hogere eiwitinname de spiermassa van ouderen beter op peil worden gehouden. Het is dan ook van belang dat nieuwe aanbevelingen gebaseerd worden op gezondheidseffecten in plaats van de stikstofbalans waarop de huidige richtlijnen gestoeld zijn.

Een inname van 1 tot 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht lijkt adequaat en overstijgt daarmee de aanbeveling van de Gezondheidsraad van 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Ook blijkt uit eerdere studies dat een goede verdeling van de eiwitinname belangrijk is, waarbij een inname van 25 tot 30 gram per maaltijd moet worden nagestreefd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.