Eiwitten gunstig voor diabeet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met diabetes hebben baat bij voeding met een hoog eiwitgehalte. Het maakt hierbij niet uit of de eiwitten afkomstig zijn van dierlijke of plantaardige oorsprong. Dit is de conclusie van een studie die gepresenteerd werd tijdens het jaarcongres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Stockholm.

Aan de studie namen 37 personen met diabetes type-2 deel (24 mannen en 13 vrouwen). Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende zes weken eiwitrijke voeding (30% eiwitten, 40% koolhydraten en 30% vetten) van dierlijke of plantaardige oorsprong. Voor en na de dieetinterventie werden diverse testen uitgevoerd.

De eiwitrijke voeding leidde tot een verbetering van het glucosemetabolisme. Dit bleek uit het feit dat de gemiddelde HbA1c afnam onder invloed van zowel de dierlijke als plantaardige eiwitten. Tevens werd er een afname van vet in de lever gezien en bleek dat de eiwitrijke voeding geen negatieve invloed had op de nieren. De nierfunctie verbeterde zelfs bij de personen die de plantaardige eiwitten kregen. Dit maakten de wetenschappers op uit het feit dat er een significante verbetering van de kreatinineconcentratie en een verbetering van de glomerulaire filtratiesnelheid optrad. Bij de personen die de dierlijke eiwitten consumeerden nam de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen toe.

Eiwitrijke voeding is gunstig voor personen met diabetes type-2. Bovendien blijkt een hoge eiwitinname niet schadelijk voor de nieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen