Fructose: boosdoener van diabetes?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ berichten over een verband tussen het vermogen om fructose (vruchtensuiker) af te breken en de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

De wetenschappers bestudeerden personen die vanwege erfelijke aanleg minder goed in staat zijn om fructose af te breken. Het bleek dat bij deze personen fructose inderdaad minder goed werd afgebroken en meer fructose via de urine werd uitgescheiden. Bovendien hadden ze minder vetstapeling in de lever en een lagere bloeddruk. De kans op diabetes en hart- en vaatziekten was ook kleiner. Een ander onderzoek van dezelfde wetenschappers liet zien dat wanneer personen voeding zónder fructose aten ze minder leververvetting hadden en een lagere bloeddruk. 

De resultaten ondersteunen maatregelen om de consumptie van fructose te verminderen. Hierin moeten fabrikanten en supermarkten ook verantwoording nemen, aldus de Maastrichtse onderzoekers. Nog altijd is het aanbod van ongezonde, fructosehoudende levensmiddelen te groot.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen