Elektriciteit uit de lucht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het halen van elektriciteit uit de lucht lijkt dichterbij dan gedacht. 

Wetenschappers ontdekten een bacterie die een speciaal enzym produceert. Het enzym hydrogenase is in staat waterstof om te zetten in elektriciteit. Het enzym wordt geproduceerd door de bacterie Mycobacterium smegmatis. De bacterie bevindt zich in de bodem van onder andere Antarctica, oceaanbodems en vulkanische kraters alwaar het in staat is te overleven door de omzetting van waterstof uit de atmosfeer in energie. Tijdens dit proces wordt elektrische stroom geproduceerd. 

Door genetische manipulatie van de bacterie wisten de wetenschappers het enzym te isoleren. Ook na isolatie bleek het enzym in staat om waterstof in zeer lage concentraties te consumeren. Bovendien werd de werking van het enzym niet geremd door de aanwezigheid van zuurstof. Tenslotte bleek dat het enzym zeer stabiel bleef, zelfs na verhitting tot 80C of na bevriezing.

De stabiliteit van hydrogenase maakt dat het gemakkelijk is op te slaan en mogelijk in de toekomst dienst kan doen als een natuurlijke accu.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.