Elektro-acupuntuur bij reuma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De effectiviteit van elektro-acupunctuur (EA) bij reuma is objectief bevestigd. EA blijkt de concentraties TNF-alfa en Vasculaire Endotheel Groei Factor (VEGF) in het bloed en de gewrichtsvloeistof te verminderen waardoor het therapeutisch effect zichtbaar is.
TNF-alfa is een ontstekingsbevorderende cytokine en VEGF stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten, een proces dat onder andere duidelijk zichtbaar is bij kanker. De 63 reumatische patiënten werden in 2 groepen verdeeld. Ze kregen om de andere dag een EA- of een placebobehandeling in 3 sessies van telkens 10 behandelingen. De behandeling werd gedaan op de pijnlijke plekken. De placebobehandeling bestond uit het plaatsen van naalden zonder elektrische stimulatie.
In beide groepen werd een significante afname van TNF-alfa en VEGF gezien in zowel het bloed als de gewrichtsvloeistof. In de groep die EA kreeg was de afname van VEGF echter significant sterker dan in de placebogroep. Elektro-acupunctuur blijkt een effectieve methode voor de behandeling van reuma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen