Emodine effectief bij preventie darmkanker?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Emodine - een stof die van nature aanwezig is in rabarber - heeft tumorremmende eigenschappen, zo blijkt uit een muizenexperiment.

Voor het experiment werden muizen gebruikt met een genetische gevoeligheid voor darmkanker of met een chemisch geïnduceerd voorstadium van darmkanker. De muizen kregen driemaal per week emodine in een dosis van 40 mg of 80 mg per kilogram lichaamsgewicht toegediend.  

Toediening van emodine leidde tot een significante afname van het aantal en de grootte van darmpoliepen die zich verder konden ontwikkelen tot een darmtumor. Bij muizen met een chemisch geïnduceerd voorstadium van darmkanker werd een reductie gezien van zogenaamde M2-achtige macrofagen die de tumorgroei bevorderen. Tevens werd een significante afname gezien van de ratio M2/M1-macrofagen in de darm. Daarentegen werden in darmpoliepen geen veranderingen gezien in de concentraties van M2- en M1-geassocieerde cytokinen. Wel werd bij muizen die de hoge dosis emodine kregen een significant verhoogde expressie gezien van NOS2, een biomarker voor gunstige M1 macrofagen. 

De bevindingen suggereren dat de natuurlijke stof emodine via beïnvloeding van macrofagen darmkanker kan voorkomen bij muizen die hier gevoelig voor zijn. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen