Emotionele problemen bij foliumzuurgebrek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage foliumzuurstatus in de vroege zwangerschap is geassocieerd met een hoger risico van emotionele problemen bij het kind. Dit blijkt uit een Nederlandse studie.

Bij zwangere vrouwen werd aan het begin van de studie de foliumzuurconcentratie gemeten. Tevens werd met behulp van een vragenlijst nagegaan of de aanstaande moeder foliumzuursupplementen gebruikte. Bij meer dan 3200 kinderen werd op driejarige leeftijd een vragenlijst afgenomen om inzicht in hun gedrag te verkrijgen.

Kinderen van moeders met een prenataal foliumzuurtekort hadden met 57% significant meer kans op emotionele problemen in vergelijking met moeders met een adequate foliumzuurstatus. Een vergelijkbaar resultaat (significant verhoogd risico van 45%) werd gevonden bij moeders die geen foliumzuursupplementen gebruikten of hier pas laat in de zwangerschap mee waren gestart. Er werd overigens geen verband gevonden met gedragsproblemen.

Deze studie onderstreept het belang van vroegtijdige foliumzuursuppletie. Slechts de helft van de Nederlandse vrouwen blijkt voor de conceptie extra foliumzuur in te nemen.

 

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen