Energiedrankje slecht voor hart?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Energiedrankjes verhogen de contractie van het hart bij gezonde personen. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Bonn.

De studie werd uitgevoerd bij vijftien mannen en drie vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. Iedere deelnemer kreeg voor het nuttigen van een energiedrankje een MRI-scan van het hart. Tevens werd een uur na de consumptie van de energiedrank een MRI-scan gemaakt. Het energiedrankje bevatte 32 mg cafeïne en 400 mg taurine per 100 ml.

De MRI-scans na consumptie van het drankje vertoonden een significant hogere contractie van de linkerkamer. De linkerkamer pompt zuurstofrijk bloed door de aorta naar de organen van het lichaam. 

Energiedrankjes bevatten tot driemaal zoveel cafeïne als een gewone kop koffie. In vervolgstudies moet onderzocht worden of de toename van de contractie schadelijk is. Van energiedrankjes zijn eerder schadelijke bijwerkingen gemeld waaronder hartkloppingen, verhoging van de bloeddruk en in het ergste geval toevallen en plotse hartdood. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen