Energiedrankje slecht voor hart?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Energiedrankjes verhogen de contractie van het hart bij gezonde personen. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Bonn.

De studie werd uitgevoerd bij vijftien mannen en drie vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. Iedere deelnemer kreeg voor het nuttigen van een energiedrankje een MRI-scan van het hart. Tevens werd een uur na de consumptie van de energiedrank een MRI-scan gemaakt. Het energiedrankje bevatte 32 mg cafeïne en 400 mg taurine per 100 ml.

De MRI-scans na consumptie van het drankje vertoonden een significant hogere contractie van de linkerkamer. De linkerkamer pompt zuurstofrijk bloed door de aorta naar de organen van het lichaam. 

Energiedrankjes bevatten tot driemaal zoveel cafeïne als een gewone kop koffie. In vervolgstudies moet onderzocht worden of de toename van de contractie schadelijk is. Van energiedrankjes zijn eerder schadelijke bijwerkingen gemeld waaronder hartkloppingen, verhoging van de bloeddruk en in het ergste geval toevallen en plotse hartdood. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen