Enzym in plaats van inspanning?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mogelijk kan het enzym AMPK in de toekomst in functionele voeding verwerkt worden en zodoende het effect van inspanning nabootsen.

Wetenschappers van het Nestlé Institute of Health Sciences zien het enzym als een ‘hoofdschakelaar’ dat de spieren ondersteunt bij het omzetten van glucose en vet in energie. AMPK wordt geactiveerd onder invloed van inspanning en kan tijdens inspanning sneller energie beschikbaar stellen. Momenteel onderzoeken de wetenschappers of het enzym ook geactiveerd kan worden zonder inspanning zodat personen die niet in staat zijn tot lichamelijke activiteiten (zoals ouderen en gehandicapten) profijt kunnen hebben van de werking van het enzym. Bij insulineresistentie - een conditie waarbij de lichaamscellen onvoldoende reageren op insuline om glucose op te nemen - zijn er reeds positieve effecten gevonden van het enzym op de glucoseopname. AMPK heeft inmiddels de belangstelling van de farmacie die in het enzym nieuwe behandelmogelijkheden zien voor obesitas, diabetes en insulineresistentie.

In een vervolgstudie willen de Nestlé-onderzoekers uitvinden of er natuurlijke stoffen zijn die het AMPK-mechanisme beïnvloeden. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot de ontwikkeling van functionele levensmiddelen die een positief effect hebben op metabole aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.