EPA even effectief als antidepressiva

Het meervoudig onverzadigde vetzuur EPA blijkt even effectief bij de behandeling van depressie als het geneesmiddel fluoxetine. Een combinatie van beiden blijkt het effect te versterken.
Aan de studie namen 60 patiënten met een depressie deel die een score van 15 of meer hadden (maximaal is 17) op de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). De patiënten werden willekeurig ingedeeld in groepen waarbij ze gedurende 8 weken dagelijks 1000 mg EPA, 20 mg fluoxetine (Prozac) of een combinatie van beiden kregen. Iedere 2 weken werd opnieuw de score op de HDRS vastgelegd.
Van de 60 proefpersonen werden de gegevens van 48 personen geanalyseerd die minimaal 4 weken aan de studie hadden deelgenomen. De behandeling, leeftijd en de score op de HDRS bij aanvang van de studie bleken een significant effect te hebben op de resultaten na 8 weken. Een combinatie van EPA en fluoxetine bleek na 4 weken behandeling significant beter dan een behandeling met de afzonderlijke stoffen. Daarnaast waren EPA en fluoxetine even effectief bij de behandeling van de depressie. Bij 50% van de personen met fluoxetine, 56% van de personen met EPA en 81% van de personen met de combinatie van EPA en fluoxetine bleken de depressieve symptomen met minimaal 50% verminderd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+