Extra vitamine D in zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zwangere vrouwen met overgewicht, hebben baat bij extra vitamine D.

Aan het onderzoek namen 274 vrouwen deel die niet langer dan zestien weken zwanger waren. Ze hadden een BMI van minimaal 25 kg/m2 en daarmee overgewicht. De vrouwen werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen de gebruikelijk dosis van 400 IE vitamine D of een hogere dosis van 800 IE vitamine D per dag. 

In de 24e tot 28e zwangerschapsweek werd bij de vrouwen de vitamine D-spiegel gemeten. Onder invloed van het hoog gedoseerde vitamine D-supplement bereikten de vrouwen een significant hogere vitamine D-spiegel dan na suppletie met de lage dosis. Onder invloed van suppletie met 800 IE vitamine D per dag waren significant meer vrouwen (22% meer) die een adequate vitamine D-spiegel bereikten van ≥50 nmol/l dan na suppletie met de lage dosis. De dosis van vitamine D had geen invloed op het beloop van de zwangerschap of de geboorte. Ook had de dosis geen effect op het vetspectrum van de zwangere vrouwen.

Vrouwen met overgewicht kunnen in hun zwangerschap baat hebben bij een hogere vitamine D-dosis dan de gebruikelijke dosis van 400 IE per dag. Dit leidt sneller tot de gewenste bloedspiegel. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.