Flavonoïden beschermen tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van bepaalde flavonoïden (anthocyaninen en flavanonen) in plantaardig voedsel beschermt mannen tegen hart- en vaatziekten.

Rode en blauwe vruchten (zoals bessen) zijn rijk aan anthocyaninen. Flavanonen worden vooral aangetroffen in citrusvruchten. Voor de studie werden bijna 44.000 mannen gevolgd die bij aanvang geen hart- of vaataandoening en kanker hadden. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd de inname van verschillende flavonoïden geschat.

Tijdens de volgperiode van 24 jaar kregen 4046 mannen een hartinfarct en werd 1572 keer de diagnose herseninfarct gesteld. Mannen met een hoge inname van anthocyaninen hadden met 13% significant minder kans op een niet-fataal hartinfarct. Het risico van een fataal hartinfarct was echter niet kleiner onder invloed van deze flavonoïde. Voor personen met een normale bloeddruk werd een significante risicoreductie van 19% gezien. Er werd geen verband gezien tussen de inname van anthocyaninen en de kans op een herseninfarct. Dit gold wel voor flavanonen. Een hoge inname hiervan kon het risico van een herseninfarct significant met 22% verlagen. Vooral personen van 65 jaar en ouder hadden baat bij voldoende inname van deze flavonoïde. Een hersenbloeding kon echter niet worden voorkomen door inname van flavonoïden.

Hoewel nog onbekend is of eenzelfde resultaat ook voor vrouwen geldt, lijken mannen baat te hebben bij een adequate inname van fruit rijk aan deze plantenstoffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen