Flavonoïden tegen prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge flavonoïde-inname met de voeding verkleint het risico van een agressieve vorm van prostaatkanker.

De studie werd gepresenteerd tijdens het elfde jaarcongres van de American Association for Cancer Research. Er namen 920 Amerikanen van Afrikaanse afkomst en 977 Europese Amerikanen aan de studie deel. De inname van flavonoïden werd geschat aan de hand van vragenlijsten die door de deelnemers zelf werden ingevuld.

Mannen met de hoogste inname van flavonoïden hadden 25% minder kans op agressieve prostaatkanker in vergelijking met mannen met de laagste consumptie van flavonoïden. Dit gold voor Amerikanen van zowel Afrikaanse als Europese afkomst. De risicoreductie was nog groter voor rokers en mannen jonger dan 65 jaar. Er kon geen onderscheid gemaakt worden naar de individuele bijdrage van de afzonderlijke flavonoïden. Dit onderstreept het belang van gevarieerde voeding waarmee alle flavonoïden worden binnengekregen. De grootste hoeveelheid werd verkregen met de consumptie van citrusvruchten, thee, druiven, aardbeien, uien en bladgroenten, zo bleek uit de vragenlijsten.

De resultaten laten zien dat een hoge consumptie van flavonoïden beschermt tegen een agressieve vorm van prostaatkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen