Nieuw: antioxidanten remmen tumorgroei

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voor het eerst is er vanuit de genetica bewijs voor het feit dat vermindering van oxidatieve stress de tumorgroei kan remmen. De aanwezigheid van het eiwit Caveoline-1 (Cav-1) blijkt oxidatieve stress in de mitochondriën tegen te gaan. Cav-1 is de sterkste voorspeller voor de progressie van borstkanker. De overlevingskans van vrouwen met borstkanker en Cav-1 is meer dan 75% na 12 jaar, terwijl de overlevingskans zonder deze proteïne minder is dan 10% in een periode van 5 jaar.
In de laboratoriumstudie werd het effect van Cav-1 bij fibroblasten onderzocht. Afwezigheid van dit eiwit in fibroblasten leidde tot oxidatieve stress, dysfunctie van de mitochondriën en tumorgroei. De tumormassa en het tumorvolume namen met het viervoudige toe zonder dat er een toename van bloedvaten werd gezien.
Er zijn reeds studies die aantonen dat antioxidanten zoals bètacaroteen de tumorgroei kunnen remmen. Maar het achterliggende mechanisme was nog niet opgehelderd. Tot op heden werden geen antioxidanten toegediend aan personen met kanker, omdat gedacht werd dat ze de effecten van chemotherapie tegen zouden werken. Dit is de eerste studie die vanuit de genetica bewijst dat vermindering van oxidatieve stress leidt tot een afname van de tumorgroei. De onderzoekers pleiten voor een heroverweging en denken dat antioxidanten zoals N-acetylcysteïne (NAC) ingezet kunnen worden bij de behandeling van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen