Flavonoïden voorkomen erectiestoornis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van groenten en fruit rijk aan flavonoïden verkleint de kans op een erectiestoornis. Er werden gegevens gebruikt van meer dan 25.000 mannen die deelnamen aan de Health Professionals Follow-Up Study in de VS. Op basis van een vragenlijst die de mannen vierjaarlijks invulden werd de inname van flavonoïden geschat. Tevens verzamelden de wetenschappers iedere vier jaar informatie over het vermogen van de mannen om een erectie te krijgen.

Tijdens de volgperiode van tien jaar trad bij 36% van de mannen een erectiestoornis op. Veelal is dit een gevolg van een verminderde doorbloeding van de penis. Na correctie voor andere risicofactoren en de leefstijl bleek dat mannen met een hoge inname van flavonen, flavanonen en anthocyaninen met 9% tot 11% significant minder kans hadden op een erectiestoornis in vergelijking met mannen met de laagste inname van deze plantenstoffen. Voor mannen jonger dan zeventig jaar werd een risicoreductie van 11% tot 16% gezien. Een hoge fruitconsumptie leidde tot een significant lagere kans van 14% op een erectiestoornis. Vooral een hoge inname van citrusvruchten en bosbessen die rijk zijn aan anthocyaninen en flavanonen bleek effectief en kon het risico significant met 19% verlagen.

De consumptie van fruit rijk aan flavonoïden beschermt mannen tegen een verminderde erectiele functie, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen