FODMAP-dieet effectief bij prikkelbare darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met het prikkelbaar darmsyndroom (irritable bowel syndrome, IBS) hebben evenveel baat bij het zogenaamde FODMAP-dieet als bij de traditionele voedingsadviezen.

In de studie werden 75 personen met IBS willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de proefpersonen het advies om gedurende vier weken bepaalde groepen koolhydraten te vermijden, de zogenaamde FODMAPS: gefermenteerde oligo-, di-, monosacchariden en polyols. In de andere groep kregen de deelnemers een traditioneel voedingsadvies dat bestond uit het regelmatig eten van kleine porties, vetarme en vezelrijke voeding en beperking van cafeïne-inname en gasproducerende levensmiddelen zoals bonen en koolsoorten. Met behulp van een vragenlijst werden de symptomen van IBS vastgesteld.

Er waren 69 patiënten die de studie voltooiden. In beide groepen namen de klachten significant af na het volgen van het dieet. Er was geen significant verschil in de afname van symptomen tussen beide groepen. Na vier weken had de helft van de deelnemers in de FODMAP-groep een symptomenreductie van minimaal 50%. In de andere groep bedroeg dit percentage 46%.

De wetenschappers willen nu onderzoeken of een combinatie van beide interventies nog meer effect heeft bij het prikkelbaar darmsyndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen