Foliumzuur beschermt tegen hazenlip

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuur beschermt niet alleen tegen een open ruggetje, maar ook tegen schisis (gehemeltespleet, hazenlip). Vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap en tijdens de eerste drie maanden dagelijks 400 mcg foliumzuur slikken hebben ongeveer 50% minder kans op een kindje met schisis. Dit blijkt uit het proefschrift van drs. Iris van Rooij van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.
Iris van Rooij heeft nu voor het eerst daadwerkelijk aangetoond dat foliumzuur ook de kans op een schisis verkleint. Zij vergeleek daartoe moeders, die een kindje met een schisis hadden gekregen, met moeders die in diezelfde periode een gezonde baby hadden gekregen. Van de moeders met een kindje met schisis had 32% 400 mcg foliumzuur geslikt in de periode van tenminste vier weken voor de zwangerschap tot een zwangerschapsduur van drie maanden. Bij de controlegroep was dat 45%. Uit deze en andere gegevens leidde Van Rooij af dat de kans op een kindje met schisis door een dagelijkse dosis foliumzuur met ongeveer vijftig procent afnam.
In het onderzoek van Van Rooij wordt voor het eerst aangetoond dat vrouwen met een foliumzuurrijke voeding, dat wil zeggen een gevarieerd menu, met bruinbrood en veel groente en fruit, duidelijk minder risico lopen op een baby met schisis dan vrouwen die weinig foliumzuur via de voeding innemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen