Foliumzuur en multi beschermen tegen colorectale kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van folaat en foliumzuur verlaagt het risico van colorectale kanker.

Onderzoekers van Harvard School of Public Health gebruikten de gegevens van twee grote studies, waarin meer dan 151.000 vrouwen en 51.000 mannen betrokken waren. Twee- tot vierjaarlijks werd met behulp van vragenlijsten informatie verzameld over de inname van folaat en foliumzuur.

Tussen 1980 en 2004 werden 2299 van de deelnemers gediagnosticeerd met colorectale kanker en 5655 deelnemers met colorectale adenomen, een type gezwel dat goedaardig of precancereus kan zijn. Personen met een relatief hoge inname (≥ 800 mcg per dag) van folaat of foliumzuur uit supplementen of uit verrijkte voedingsmiddelen gedurende een periode van 12 tot 16 jaar, hadden ongeveer 30% minder kans op het ontwikkelen van colorectale kanker in vergelijking met personen met een totale dagelijkse inname minder dan 250 mcg. Evenzo was een hoge folaat- of foliumzuurinname gedurende 4 tot 8 jaar verbonden met 30% lager risico van adenomen. Multivitaminesupplementen hadden ook beschermende effecten. Een inname gedurende een periode van meer dan 15 jaar toonde een verminderd risico van colorectale kanker en een kortere periode was geassocieerd met een verlaagde kans op adenomen.

De onderzoekers concluderen dat een hoge inname van folaat en foliumzuur de kans op coloractale kanker of adenomen kan verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen