Foliumzuur van belang bij coronaire hartziekten en hoog homocysteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met foliumzuur, al dan niet gecombineerd met andere B-vitaminen, verlaagt het overlijdensrisico van patiënten met coronaire hartziekten en een verhoogde bloedspiegel voor homocysteïne. Dat blijkt uit een studie van Israëlische wetenschappers.
Al eerder is gebleken dat verhoogde homocysteïnespiegels bij patiënten met coronaire hartziekten de kans op overlijden verhoogt. Het in dit opzicht mogelijke voordeel van een homocysteïneverlagende therapie is tot op heden echter controversieel.
Het onderzoek betrof 492 patiënten met een vroeg stadium van coronaire hartziekten. Allen werden gescreend op de aanwezigheid van de zogenaamde C677T-MTHFR-genmutatie welke met een verhoogde homocysteïnespiegel samenhangt. Daarnaast werden de homocysteïnespiegels bepaald. Een groep van 140 patiënten werd vervolgens dagelijks met minimaal 400 mcg foliumzuur, met of zonder aanvullende B-vitaminen, gesuppleerd. De rest kreeg deze suppletie niet. Er waren tussen de behandelde en onbehandelde groep geen verschillen in leeftijden, geslacht en coronaire risicofactoren.
Tijdens de gemiddelde volgperiode van 115 maanden overleed 9% van het totale aantal patiënten. Hierbij werd gevonden dat de behandeling met foliumzuur het totale overlijdensrisico significant verlaagde. Dit verband gold echter alleen voor degenen met een bij aanvang verhoogde homocysteïnespiegel (hoger dan 15 micromol/l). Binnen deze groep overleed slechts 4% van degenen die met foliumzuur waren gesuppleerd tegen 32% van degenen die dit niet waren. Er werd berekend dat foliumzuurtherapie met een 67% gedaald totaal overlijdensrisico verband hield. Een hoge homocysteïnespiegel en een hogere leeftijd bleken met een respectievelijk 3,5 en 1,1 maal verhoogd overlijdensrisico gepaard te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen