Meta-analyse: magnesium verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met magnesium verlaagt de bloeddruk. Dit blijkt uit een meta-analyse die gepubliceerd werd in het tijdschrift Hypertension.

Er werden 34 relevante studies geselecteerd uit de medische databanken Medline en Embase. Het betrof in totaal 2028 proefpersonen met een normale dan wel verhoogde bloeddruk. In de meeste studies werd gedurende drie maanden gesuppleerd met een dosis van 368 mg magnesium per dag. Dit leidde tot een significante reductie van zowel de boven- als onderdruk met respectievelijk 2,00 mmHg en 1,78 mmHg. De bloeddrukdaling ging gepaard met een toename van de magnesiumspiegel in het bloedserum van 0,05 mmol/l. Suppletie met 300 mg magnesium per dag gedurende een maand was voldoende om de serumspiegel van dit mineraal te verhogen en een significante bloeddrukdaling te bewerkstelligen. De serumspiegel van magnesium was significant omgekeerd gerelateerd aan de diastolische bloeddruk: hoe hoger de magnesiumspiegel, hoe lager de onderdruk. Voor de systolische bloeddruk werd dit verband niet gezien.

De resultaten laten een causaal verband zien tussen de magnesiumspiegel en de bloeddruk, ondanks dat een magnesiumbepaling in het serum niet de optimale biomarker is voor de totale magnesiumstatus. Slechts 0,3% van het totale magnesiumgehalte is immers aanwezig in het bloedserum.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen