Kaaskoppen hebben gezondheidsvoordelen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Echte Nederlandse ‘kaaskoppen’ hebben minder kans op bepaalde aandoeningen dankzij … kaas.

In een overkoepelende analyse werden de resultaten van 47 meta-analyses opnieuw geanalyseerd. Er werd gekeken naar het verband tussen de consumptie van kaas en de kans op (sterfte door) bepaalde aandoeningen.

Personen met een hoge kaasconsumptie hadden met 8% significant minder kans op een hart- of vaatziekte en met 5% significant minder kans op sterfte als gevolg hiervan ten opzichte van personen die bijna nooit kaas aten. Het risico op niet-hormoongevoelige borstkanker nam met 11% significant af en de kans op diabetes type-2 was met 7% significant kleiner bij personen die dagelijks kaas aten. Ook was de kans op een heupfractuur met 10% significant kleiner. Tenslotte werd een verband gezien met dementie. Wie frequent kaas at, had met 19% significant minder kans op deze aandoening. Er werd geen relatie gezien tussen het eten van kaas en het risico op hoge bloeddruk of sterfte als gevolg van kanker

De consumptie van kaas is geassocieerd met gezondheidsvoordelen. Door de opzet van de studie kon echter niet worden aangetoond of sprake was van een oorzakelijk verband.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen