Foliumzuurgebrek tijdens zwangerschap? Later problemen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap heeft een blijvend effect op de ontwikkeling van het brein. Dit blijkt uit de Generation R-studie die uitgevoerd werd in Nederland.

In de studie werden bijna 10.000 zwangere vrouwen gevolgd. In een subgroep van 256 kinderen werd de relatie onderzocht tussen de foliumzuurstatus en de hersenontwikkeling op zes- tot achtjarige leeftijd. Bij de aanstaande moeders werden bloedmonsters afgenomen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Aan de hand hiervan werd de foliumzuurstatus bepaald. Er was sprake van een foliumzuurdeficiëntie bij een concentratie <8 nmol/l. Aan de hand van een vragenlijst werden emotionele en gedragsproblemen van de kinderen gerapporteerd door de moeders. Tevens werden intelligentietesten uitgevoerd en werd het hersenvolume van de kinderen bepaald aan de hand van MRI-scans.

Kinderen waarvan de moeders een foliumzuurtekort hadden tijdens de zwangerschap bleken een kleiner hersenvolume te hebben in vergelijking met kinderen van moeders met een adequate foliumzuurstatus. Het kleinere volume bleef niet beperkt tot specifieke hersengebieden, maar bleek alle hersenregio’s te beïnvloeden. Tevens bleek een foliumzuurtekort gerelateerd aan een significant slechtere taalontwikkeling en ontwikkeling van visuospatiële functies, het zien en verwerken van een waarneming in de ruimte. De vitamine B12-status en de homocysteïnespiegel waren niet gerelateerd aan het hersenvolume en aan gedragsproblemen. Wel werd een verband gezien tussen een lagere homocysteïnespiegel en een hoger IQ bij zesjarige kinderen.

Een adequate foliumzuurstatus tijdens de zwangerschap blijkt essentieel voor een goede hersenontwikkeling van het kind. Een foliumzuurtekort is - samen met een verhoogde homocysteïnespiegel - geassocieerd met een slechtere cognitie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen