Foliumzuurkennis schiet tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De kennis over en de onderkenning van het belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap is onvoldoende, zo stelt onderzoekster Fenneke Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam in haar proefschrift.

Blom promoveerde op haar studie naar de effecten van foliumzuur tijdens de zwangerschap, op de moeder en op aangeboren afwijkingen bij het kind. Hoewel bekend is dat foliumzuur voor en in het begin van de zwangerschap het risico van neurale buisdefecten waaronder een open ruggetje kan verkleinen, is er nog veel meer wat niet bekend is over de effecten van deze vitamine tijdens de zwangerschap.

Voor haar studie had Blom vijfduizend vrouwen met een kinderwens nodig. Het lukte haar echter niet om zo veel proefpersonen te verwerven. Toen ze ging onderzoeken waarom de vrouwen niet bereid waren om deel te nemen aan de studie, kwam ze erachter dat een van de redenen het gebrek aan kennis over foliumzuur was. Ondanks diverse campagnes is het foliumzuurgebruik onder zwangere vrouwen de afgelopen tien jaar niet gestegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen