Foliumzuurkennis schiet tekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De kennis over en de onderkenning van het belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap is onvoldoende, zo stelt onderzoekster Fenneke Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam in haar proefschrift.

Blom promoveerde op haar studie naar de effecten van foliumzuur tijdens de zwangerschap, op de moeder en op aangeboren afwijkingen bij het kind. Hoewel bekend is dat foliumzuur voor en in het begin van de zwangerschap het risico van neurale buisdefecten waaronder een open ruggetje kan verkleinen, is er nog veel meer wat niet bekend is over de effecten van deze vitamine tijdens de zwangerschap.

Voor haar studie had Blom vijfduizend vrouwen met een kinderwens nodig. Het lukte haar echter niet om zo veel proefpersonen te verwerven. Toen ze ging onderzoeken waarom de vrouwen niet bereid waren om deel te nemen aan de studie, kwam ze erachter dat een van de redenen het gebrek aan kennis over foliumzuur was. Ondanks diverse campagnes is het foliumzuurgebruik onder zwangere vrouwen de afgelopen tien jaar niet gestegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen