Frisdrank verhoogt kans op leverziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie dagelijks minimaal één glas frisdrank consumeert, heeft al significant meer kans op leverkanker of sterfte als gevolg van andere leveraandoeningen.

Er werden gegevens gebruikt van een grootschalige Amerikaanse cohortstudie waaraan meer dan 98.000 vrouwen deelnamen. Bij aanvang van de studie in de periode van 1993 tot 1998 waren ze in een leeftijd van 50 tot 79 jaar. Aan het begin van het onderzoek werd de inname van frisdrank geschat. Drie jaar later werd tevens nagegaan in hoeverre ze lightdrank consumeerden.

Tijdens de volgperiode van gemiddeld 21 jaar kregen 207 vrouwen leverkanker en stierven 148 vrouwen aan een chronische leverziekte zoals (niet-)alcoholische leververvetting ([N]AFLD), leverfibrose en -cirrose en hepatitis

Bijna 7% van de vrouwen dronk dagelijks minimaal één glas frisdrank. Voor lightdrank bedroeg dit percentage 13%. Vrouwen die iedere dag minstens één glas ‘gewone’ frisdrank consumeerden, hadden vergeleken met vrouwen die nauwelijks frisdrank dronken (maximaal 3 glazen per maand) met 85% significant meer kans op leverkanker. Ook hadden vrouwen die dagelijks frisdrank consumeerden met 68% significant meer kans om te overlijden als gevolg van een leverziekte. De consumptie van lightdrank ging niet gepaard met een hoger risico op leverkanker of sterfte. 

Bij postmenopauzale vrouwen is dagelijkse inname van frisdrank gerelateerd aan een significant hoger risico op leverkanker en sterfte door leverziekten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen