Frisdrank verhoogt risico coronaire hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijkse consumptie van suikerhoudende frisdranken leidt mogelijk tot een verhoogd risico van coronaire hartziekten. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van de Nurses Health Study waaraan 88.520 vrouwen meededen.
De vrouwen hadden bij aanvang geen suikerziekte en geen geschiedenis van coronaire hartziekten. Ze werden gedurende 24 jaar gevolgd, waarin met behulp van een vragenlijst informatie werd verkregen over de consumptie van frisdranken.
Gedurende de totale onderzoeksperiode werden 3105 gevallen van coronaire hartziekten, zowel fataal als niet-fataal, gerapporteerd. Hierbij bleken de vrouwen die met dagelijkse regelmaat suikerhoudende frisdranken dronken significant vaker coronaire hartziekten te ontwikkelen dan de vrouwen die dit niet deden. Eén glas suikerhoudende frisdrank per dag betekende, ten opzichte van 1 glas of minder per maand, een 23% verhoogd risico. Twee of meer glazen per dag betekende een 35% verhoogd risico. Aanpassing van de gegevens voor de BMI, de dagelijkse totale energie-inname en de ontwikkeling van suikerziekte leidde tot enige verzwakking van de gevonden verbanden, maar significant bleven ze. Er werd geen verband gevonden tussen de consumptie van kunstmatig gezoete frisdranken en een verhoogd risico van coronaire hartziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen