Fructose slechter voor de gezondheid dan glucose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In vergelijking met glucose verhoogde fructose in een groep overgewichtige personen de cholesterolsynthese in de lever, deed de insulinegevoeligheid verlagen en het visceraal vet toenemen.
In een goed uitgevoerde studie kregen 32 personen met overgewicht (gemiddelde BMI van 29 kg/m2 en gemiddelde leeftijd van 50 jaar) gedurende 10 weken een met glucose- of een met fructose-gezoete drank, beide met 25energie%.
Hoewel beide groepen na de 10 weken ongeveer met eenzelfde gewichtstoename (ca 1,5 kg) te maken hadden, bleek het vet rond organen (visceraal vet) alleen in de fructosegroep significant te zijn toegenomen. De toename was het dubbele van dat in de glucosesgroep. Ook de lipidenwaarden bleken door de fructose verslechterd. Vergeleken met de glucosegroep was het LDL-cholesterol 14% verhoogd en de insulinegevoeligheid met ongeveer 17% verminderd. Ook andere lipidenwaarden waren verslechterd, terwijl dat in de glucosegroep niet het geval was. Toename van visceraal vet is een bekende risicofactor voor diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. In dit onderzoek bleek fructoseconsumptie de typische kenmerken van het metabool syndroom te verergeren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen