Antioxidatieve vitamines voor soepele bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met antioxidatieve vitamines vermindert vaatstijfheid. Dit concluderen wetenschappers op basis van een meta-analyse.

Voor de meta-analyse doorzochten ze drie medische databanken. Ze selecteerden twintig studies waarbij het effect van de antioxidatieve vitamines A, C, E en bètacaroteen op de vaatstijfheid van de slagaders werd vergeleken met een placebo of een controlegroep. Het betrof volwassenen vanaf een leeftijd van achttien jaar.

Dagelijkse suppletie met de antioxidatieve vitamines leidde tot significant minder vaatstijfheid van gemiddeld 17%. Er werd hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de afzonderlijke vitamines. Het effect was het grootst bij jonge, gezonde volwassenen en bij personen met een initieel lage vitamine C- en E-status in het bloedplasma. De risicoreductie van vaatstijfheid voor deze laatste groep bedroeg respectievelijk 35% en 79%. Suppletie met de antioxidatieve vitamines leidde tot een significante afname van vaatstijfheid, ongeacht de leeftijd en suppletieduur.

Hoe stugger de bloedvaten, hoe groter het risico van hart- en vaatziekten. Dagelijkse suppletie met antioxidatieve vitamines heeft een gunstig effect op de bloedvaten. Mogelijk komt dit doordat ze oxidatieve stress tegengaan en de biologische beschikbaarheid van de vaatverwijder stikstofoxide in de bloedvaten verhoogt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen