Gedragsproblemen door ondervoeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer kinderen op jonge leeftijd weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, zijn ze een aantal jaar later agressiever en hebben meer last van hyperactiviteit. Dit bleek uit een onderzoek van de University of Southern California.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij kinderen die leefden op Mauritius, het eiland in de Indische Oceaan, niet ver van de kust van Afrika. Er werd bij meer dan 1500 kinderen van drie jaar oud vastgesteld of ze voldoende of te weinig voedingsstoffen binnenkregen. Van deze groep bleken er 353 kinderen inderdaad ondervoed. Deze werden vergeleken met kinderen die niet ondervoed waren. In hun derde en elfde levensjaar werden kennistesten gedaan. Op achtjarige, elfjarige en zeventienjarige leeftijd werd gekeken of hun gedrag asociaal of agressief was en of ze leden aan hyperactiviteit.
De kinderen die op hun derde te weinig voedingsstoffen binnenkregen, waren in vergelijking met de kinderen die gezond aten, 41% meer agressief in hun achtste levensjaar. Op hun elfde waren ze 10% crimineler en agressiever. Ze gedroegen zich op hun zeventiende 51% asocialer en gewelddadiger. Ook waren de ondervoede kinderen meer hyperactief.
Deze resultaten waren onafhankelijk van het geslacht of van het feit of ze psychologische tegenslagen moesten incasseren. Naarmate het kind meer ondervoed was, was het probleemgedrag op achtjarige en zeventienjarige leeftijd groter. Er was dus sprake van een dosis-responsrelatie. Afhankelijk van het IQ bleek er op achtjarige en zeventienjarige leeftijd een verband te bestaan tussen enerzijds slechte voeding, gekenmerkt door een tekort aan zink, ijzer, vitamine B en eiwitten, en anderzijds probleemgedrag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.