Gember bij zwangerschapsbraken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gember lijkt effectief te zijn bij de behandeling van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Dit is de conclusie van Italiaanse onderzoekers na bestudering van de onderzoeken op dit gebied.
Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap heeft tot 80% van de vrouwen last van ochtendmisselijkheid. Hoewel hier medicijnen voor zijn, gebruiken veel vrouwen die liever niet uit angst voor nadelige effecten op het ongeboren kind.
Dit overzichtsartikel betrof zes onderzoeken met in totaal 675 vrouwen. In vier onderzoeken onder 246 vrouwen werd gember (Zingiber officinale) vergeleken met placebo. Gember bleek veel effectiever te zijn in het bestrijden van misselijkheid en braken. Zelfs bij hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van zwangerschapsbraken die tot uitdroging kan leiden. Bij de andere twee onderzoeken, onder 429 vrouwen, werd 350 mg gember drie maal per dag vergeleken met 25 mg vitamine B6 drie maal per dag gedurende drie weken. Gember bleek even effectief te zijn in het verlichten van de misselijkheid, het braken en het kokhalzen. In beide groepen verbeterde de symptomen bij iets meer dan de helft van de vrouwen. Enkele onderzoeken noemden bijwerkingen als hoofdpijn, diarree en slaperigheid. Verder werden er geen nadelige effecten tijdens de behandeling met gember genoemd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.