Gember veilig voor zwangere vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek toont aan dat gember veilig tijdens de zwangerschap gebruikt kan worden. De onderzoekers trekken wel de effectiviteit van gember tegen zwangerschapsmisselijkheid in twijfel.
Sommige critici beweren dat gember de kans op geboorteafwijkingen vergroot. Daarom werd het gebruik van gember bij 374 zwangere vrouwen getest. De helft van de vrouwen kregen in het eerste trimester van de zwangerschap gember. In deze groep werden drie baby’s met een geboorteafwijking aan hart, longen of nieren geboren. In de vergelijkbare groep van 187 vrouwen die geen gember hadden genomen, waren twee baby’s met een afwijking geboren. Het is daarom onwaarschijnlijk dat gember schadelijk is voor de foetus.
Of gember het gewenste effect brengt is minder duidelijk. De helft van de vrouwen die gember gebruikte, merkte geen verschil bij het gebruik hiervan. Alleen de gember in capsulevorm had bij sommige vrouwen een lichte vermindering van de zwangerschapsmisselijkheid. Omdat de vrouwen vele verschillende vormen van gember (snoepjes, capsules etc.) gebruikten, is het moeilijk om een conclusie te trekken over de werkzaamheid hiervan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen