Gen náást voeding van invloed op risico dementie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is bekend dat dragers van het apoE4-gen een licht verhoogd risico hebben van de ontwikkeling van dementie op oudere leeftijd. In dit onderzoek bleek dat wekelijkse consumptie van vis het risico van dementie alleen bij ApoE4 niet-dragers significant verlaagde.
Het prospectieve onderzoek werd uitgevoerd met 8085 ouderen van 65 jaar en ouder. Bij aanvang vertoonden geen van de deelnemers tekenen van dementie. In de periode van 4 jaar dat ze werden gevolgd, werden 281 gevallen van dementie, inclusief 183 gevallen van de ziekte van Alzheimer, gediagnosticeerd.
Na correctie voor mogelijk verstorende factoren bleek dat een hogere dagelijkse consumptie van fruit en groente verband hield met een 28% verlaagde kans op het optreden van alle soorten dementie. Voor een hogere inname van oliën rijk aan omega 3-vetzuren werd een verlaging van 54% gevonden. Alleen bij ApoE4 niet-dragers hield een wekelijkse consumptie van vis verband met een 35% verlaagd risico van de ziekte van Alzheimer en 40% van dementie. Regelmatige inname van omega 6-vetzurenrijke oliën hield daarentegen verband met een tweemaal zo hoog risico van dementie, tenminste als de persoon niet of nauwelijks omega 3-vetzuren consumeerde. Alle uitkomsten waren significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen