Genotype beïnvloedt vitamine D-spiegel bij PCOS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het VDR (vitamine D-receptor) genotype beïnvloedt de insulinespiegel en vitamine D-concentratie bij vrouwen met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is een veelvoorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.
Aan de studie namen 545 vrouwen met PCOS deel en 145 gezonde vrouwen. Bij de vrouwen werd bepaald welk VDR-genotype ze hadden.
Bij vrouwen met PCOS werd het VDR-genotype [Cdx-2] AA in verband gebracht met een lagere nuchtere insulinespiegel en lagere glucose. Het [Apa-I] AA-genotype werd in verband gebracht met een lagere testosteronconcentratie. Van de vrouwen met PCOS hadden er 170 (31%) een vitamine D-concentratie die lager was dan 50 nmol/L. Vrouwen met PCOS en het [GC] GG-genotype en [DHCR7] GG-genotype hadden een significant verhoogde kans op een vitamine D-spiegel kleiner dan 50 nmol/L in vergelijking met vrouwen met PCOS en het [GC] TT-genotype en [DHCR] TT-genotype.
Er werd geen verband gevonden tussen genetische varianten en het risico van PCOS. Het blijkt dat bij vrouwen met PCOS de vitamine D-concentratie significant laag is wanneer sprake is van insulineresistentie. Bij toename van de insulinegevoeligheid stijgt ook de vitamine D-concentratie.
Het VDR-genotype blijkt van invloed op de insulineresistentie en vitamine D-concentratie bij vrouwen met PCOS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen