Antioxidanten in voeding verminderen plasklachten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannen met plasproblemen hebben baat bij het eten van veel groenten en fruit. De antioxidanten hierin leiden tot wel 50% minder klachten.
De studie werd uitgevoerd bij 1466 mannen in de leeftijd van 30 tot 79 jaar. Door middel van interviews en vragenlijsten werd informatie verkregen over mogelijk aanwezige plasproblemen waaronder urineverlies, frequent en/of onderbroken plassen. Ook werd informatie verkregen over hun voedingspatroon.
Mannen met de hoogste inname van lycopeen, bètacaroteen en vitamine A hadden 40% tot 50% minder klachten in vergelijking met mannen met een lage inname van deze antioxidanten. Een dagelijkse inname van 4780 mcg bètacaroteen leidde tot 44% minder urineverlies en 2250 mcg lycopeen per dag was voldoende om de klachten met 39% te verminderen. Mannen die dagelijks 11.000 IE vitamine A binnenkregen hadden 47% minder kans op urineverlies. Een hoge vitamine C-inname uit zowel voeding als supplementen leidde daarentegen juist tot een toename van de klachten. Het is nog onduidelijk wat hier de oorzaak van is.
De onderzoekers adviseren aan - vooral oudere - mannen om veel groenten en fruit te eten ter voorkoming van problemen bij het urineren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen