Genotype, vitamine D-status en kans op prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Of een man al of niet het ff-genotype van het vitamine D-receptor-gen (VDR-gen) heeft is van invloed op zijn kans om prostaatkanker te krijgen. De hoeveelheid vitamine D speelt hierbij ook een belangrijke rol.
In het bloed aanwezig 25-hydroxy-vitamine D3 of 25(OH)D is de meest gebruikte indicator voor de vitamine D-status. Het 25(OH)D wordt omgezet tot het actieve hormoon 1,25(OH)2D met de vitamine D-activiteit. Dit is in staat via de vitamine D-receptor (VDR) celproliferatie af te remmen, celdifferentiatie en apoptose te induceren en te beschermen tegen vormen van prostaatkanker. Hoewel laboratoriumstudies positief waren, geven epidemiologische studies een inconsistent beeld over het verband tussen 25(OH)D, 1,25(OH)2D en verschillende VDR-polymorfismen met prostaatkanker.
Door Amerikaanse onderzoekers werd de 18 jaar lopende Physician\'s Health Study met 14.916 mannen onderzocht op vitamine D en VDR-polymorfismen in relatie tot prostaatkanker. Gevonden werd dat suboptimale plasmawaarden voor 25(OH)D en voor 1,25(OH)2D het risico van agressieve prostaatkanker significant verhoogden met gemiddeld een factor 2,1. Voorts werd een significante interactie gevonden tussen 25(OH)D en het VDR-genotype FokI. VDR-FokI-ff is een minder functioneel VDR-genotype dan VDR-FokI-FF of VDR-FokI-Ff. De mannen die lage plasmawaarden hadden voor 25(OH)D en over VDR FokI-ff beschikten hadden verhoogd risico voor totaal en agressieve prostaatkanker met respectievelijk een factor 1,9 en 2,5. Bij hogere plasmawaarden van 25(OH)D was het ff-genotype VDR niet langer verbonden met risico. Omgekeerd bleek bij mannen met ff-genotype VDR hoge plasmawaarden van 25(OH)D verbonden met verlaagd risico voor totaal en agressieve prostaatkanker van respectievelijk 60 en 70%.
Concluderend stellen de onderzoekers dat een groot deel van de Amerikaanse mannen een suboptimale vitamine D-status hebben. Het 25(OH)D in plasma heeft interactie met VDR-FokI polymorfisme en heeft zo invloed op het risico van het ontstaan van prostaatkanker. Mannen met het minder functionele VDR-FokI-ff genotype, 14% van de oorspronkelijk uit Europa afkomstige mannen, blijken gevoeliger voor een lage vitamine D-status.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen