Gepersonaliseerde voeding heeft toekomst

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding afgestemd op individuele behoeften voor de preventie en behandeling van ziekten heeft veel potentie.

In een pilotstudie waaraan vier vrouwen en drie mannen deelnamen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar werd de potentie van gepersonaliseerde voeding onderzocht. Op basis van genetische profielen, de samenstelling van de darmflora en fysiologische parameters werd digitaal een voedingspatroon op maat gemaakt. 

Onder andere werd gebruikgemaakt van machine-learning-technieken. Dit is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die gericht is op het bouwen van systemen die van de verwerkte data kunnen leren. 

De gepersonaliseerde voeding bleek een direct effect te hebben op de samenstelling van de darmmicrobiota. De nauwkeurige methode van het verzamelen van voedingsgegevens met daarbij de toepassing van de machine-learning-technieken, heeft volgens de onderzoekers een enorme potentie voor het begrijpen van de reactie van de darmflora op voeding en kan bijdragen aan leefstijladviezen op maat. De gedigitaliseerde aanpak is bovendien kosteneffectief en biedt de mogelijkheid van real-time monitoring en continue ondersteuning bij gedragsverandering.

Om de langetermijneffecten van gepersonaliseerde voeding op de darmflora en de gezondheid te onderzoeken, zijn langlopende studies wel noodzakelijk. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.