Glucosamine-achtig supplement tegen autoimmuunziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volgens onderzoekers van de University of California onderdrukken glucosamine-achtige voedingssupplementen de schadelijke autoimmuunreacties die optreden bij multiple sclerose (MS) en diabetes type-1.
Gevonden werd dat N-acetylglucosamine (GlcNAc) de groei en het functioneren van abnormale T-cellen die het immuunsysteem aanzetten tot de aanval op specifieke eigen lichaamsweefsels zoals myeline in de hersenen bij MS en de insulineproducerende cellen in de pancreas bij diabetes type-1 remt. GlcNAc is een gelijksoortige, maar meer effectieve variant van het algemeen verkrijgbare glucosamine. Vrijwel alle eiwitten op het oppervlak van cellen, inclusief T-cellen, worden gemodificeerd door complexe suikers met variabele lengte en compositie. Recente studies hebben aangetoond dat verandering van deze suikers vaak verband houden met hyperactiviteit van de T-cellen en autoimmuunziekten.
Onderzoek met muizen liet zien dat GlcNAc een beschermend effect had op deze hyperactiviteit van de T-cellen en autoimmune reacties. Behandeling met GlcNAc normaliseerde de T-celfunctie en beschermde tegen de ontwikkeling van paralyse bij MS en hoge concentraties glucose in het bloed bij diabetes type-1. Daarnaast liet een eerder uitgevoerde klinische studie positieve effecten zien van de toepassing van GlcNAc in de behandeling van kinderen met behandelingsresistente autoimmune inflammatoire darmziekten. Hierbij lieten 8 van de 12 kinderen, na 2 jaar met GlcNAc te zijn behandeld, significante verbeteringen zien.
Alle huidige bevindingen gecombineerd geven aan dat metabolische therapie met voedingssupplementen zoals GlcNAc potentiëel bruikbaar is in de behandeling van autoimmuunziekten. Aanvullende studies zijn echter nodig om de complete mogelijkheden hiervan bij mensen te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen