Kind minder kanker door multi tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van zwangere vrouwen met een multipreparaat verlaagt het risico van kanker bij de nakomelingen. Dit bleek uit een door Canadese onderzoekers uitgevoerde meta-analyse van 7 studies die volgens de gestelde onderzoekscriteria waren geselecteerd uit 61 studies uitgevoerd tussen 1960 en 2005.
Selectie van de studies had plaatsgevonden na het doorzoeken van een aantal databases met daarin medische onderzoeken, zoals Medline, PubMed, EMBASE, Toxline, Healthstar en Cochrane. Het ging hierbij om studies waarin werd gekeken naar de relatie tussen de kans op kanker bij de kinderen en het al of niet gebruiken van een multivitamine door de moeder tijdens haar zwangerschap.
Er werden significante verschillen gevonden. Ten opzichte van het niet slikken van een supplement verminderde suppletie de kans op leukemie met 39%, op hersentumoren met 27% en op neuroblastomen met 47%. Het is niet bekend welk bestanddeel van de multivitamine dit beschermend effect veroorzaakt. Leukemie is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij kinderen. Neuroblastoom is echter de meest dodelijke vorm van kinderkanker.
De onderzoekers wijzen naar aanleiding van de resultaten van de meta-analyse op het belang van suppletie van zwangere vrouwen met een multi die foliumzuur bevat. Eerder onderzoek toonde al de positieve effecten aan van een prenatale multi ten aanzien van het verlaagde risico van neuraalbuisdefecten, aandoeningen van hart en bloedvaten, misvormingen van de ledematen, een gespleten verhemelte, urinebuisdefecten en een waterhoofd bij de nakomelingen. Het is echter niet duidelijk welke bestanddelen van de multi verantwoordelijk zijn voor het beschermende effect tegen de drie genoemde vormen van kinderkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen