Glucosamine beschermt tegen longkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het effect van glucosamine als bescherming tegen longkanker is vergelijkbaar met NSAID's.
Bij het ontstaan van longkanker speelt inflammatie een belangrijke rol. Al eerder werd van NSAID's aangetoond dat gebruik van deze ontstekingsremmende geneesmiddelengroep het risico van longkanker kan verkleinen. Ook van glucosamine en chondroïtine is een ontstekingsremmende werking aangetoond. Het nut bij het voorkomen van longkanker van deze voedingssupplementen werd in deze studie onderzocht.
De gegevens van bijna 77.000 personen die deelnamen aan de VITamins And Lifestyle (VITAL) cohort werden geanalyseerd. De proefpersonen waren allen inwoners van de staat Washington en waren in de leeftijd van 50 tot 76 jaar. Aan het begin van de studie werd gevraagd naar het gebruik van glucosamine in de voorafgaande 10 jaren. Vervolgens werden de deelnemers gecategoriseerd in niet-gebruiker, laag-gebruiker (<4dagen/week of <3jaar) of hoog-gebruiker (?4dagen/week en ?3jaar).
In de follow-up periode werden 808 gevallen van longkanker ontdekt. De hoog-gebruikers van glucosamine hadden met 23% significant minder kans op longkanker. Voor adenocarcinoom was de risicoreductie zelfs 51%, onafhankelijk van het NSAID's-gebruik en rookgedrag. Voor chondroïtine werd geen relatie aangetoond.
Het kankerbeschermende effect van glucosamine is vergelijkbaar met het gebruik van NSAID's, maar van glucosamine werden geen bijwerkingen gemeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen