Glucosamine en chondroïtine bij kanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met glucosamine en chondroïtine kan mogelijk de kans op dikkedarmkanker verkleinen.

Binnen de VITamins And Lifestyle (VITAL) studie werd een aparte analyse gedaan om het effect van glucosamine en chondroïtine op het risico van dikkedarmkanker te meten. In de periode van 2000 tot 2002 vulden meer dan 75.000 inwoners van Washington vragenlijsten in. Ze waren in de leeftijd van 50 tot 74 jaar. Gekeken werd naar het gebruik van voedingsupplementen in het voorafgaande decennium. Tot het jaar 2008 werden de personen gevolgd.

In de volgperiode werd bij 557 personen dikkedarmkanker vastgesteld. Personen die gedurende een periode van minimaal 3 jaren en op 4 dagen per week een supplement met glucosamine en chondroïtine gebruikten, hadden 45% minder kans op dikkedarmkanker in vergelijking met personen die een dergelijk supplement nooit hadden gebruikt. Het verband werd beïnvloed door de BMI en bleek alleen significant voor personen met overgewicht. Wanneer alleen glucosamine werd gebruikt, werd geen risicoreductie gezien.

Hoewel vervolgstudies noodzakelijk zijn om het effect te bevestigen, kan suppletie met glucosamine in combinatie met chondroïtine mogelijk zinvol zijn ter preventie van dit type kanker. Al eerder werd in de VITAL-studie aangetoond dat de stoffen het risico van longkanker en algehele sterfte verlagen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen